Het is tijd voor coole moves

Door: Jaap Jepma10 september 2020

Gezien? "De leefomgeving moet snel beter, want de tijd dringt", zo kopte Trouw afgelopen maandag. Ik vloog met m'n ogen langs de regels en was al snel bij drie heldere conclusies van PBL-directeur Hans Mommaas:

  1. Er staat veel beleid in de steigers, maar het is niet robuust;
  2. In klimaat, natuur en grondstoffengebruik staan nog veel seinen op rood en we verwijderen ons steeds verder van de gestelde doelen
  3. De overheid moet inwoners goed meenemen in de aanpak, want het lukt allemaal alleen als mensen meedoen.

Au! Maar rake klappen van Mommaas in editie 2020 van 'Balans van de Leefomgeving'. En waarom lukt het maar niet? Eerlijk? Aan leiderschap ontbreekt het een beetje, dat is geen geheim meer toch? En het ontbreekt ook wat aan ruimte en lef om iets te doen. Ik merk het in ons eigen werk. Schoorvoetend worden er flink wat volgende gespreksrondes georganiseerd, die je zo veilig bij de uitvoering vandaan houden. Nog maar eens een rondje reflecteren en hup nog een vergezicht of streefbeeld. Het netvlies is er inmiddels mee volgebrand, na jarenlange reflectie, verdieping en contemplatie. We missen kennelijk de stap tussen het enorme legioen visionairs, strategiemakers en kwartiermakers en de ongeduldig trappelende meute die de handen uit de mouwen wil en de schep in de grond. De #hoedan is voor nu en morgen belangrijk. En dat is-hoe lullig het ook mag klinken- gewoon een kwestie van doen. En succesvol zijn. En fouten maken. En doorgaan. Coole moves maken. Hup: de dansvloer op en vlug een beetje! 

Met zijn oproep wil Hans Mommaas eigenlijk Jimmy Bo Horne quoten vermoed ik: "Come on let's do it, let's dance across the floor". Het is echt tijd om te bewegen. En graag zonder ronkende windowdressing maar met een hoop funky energie. Dat mag ook misgaan hé, als je maar danst. En een beetje experimenteert. Ik bedoel maar, ik ben doorgaans ook niet de eerste die de dansvloer op zeilt. Toch een beetje bang dat het gek lijkt denk ik. Bang dat een ander het beter kan. Maar hé! No dance is no option! Move that ass! De dip van de coronacrisis vraagt erom. De gezondheidszorg vraag erom. De circulaire economie vraagt erom en de woningmarkt en de natuurinclusieve landbouw ook. Oh ja, en het onderwijs! 

Zullen we het gewoon doen? Vanaf nu? Zo moeilijk kan het niet zijn en anders maar wel. Toch? 

 

Terug naar overzicht