Het mooiste moet nog komen!

Door: Jaap Jepma16 december 2019

15 jaar geleden, op 6 december 2004, verstuurde ik een bijzondere brief. Na vijf jaar compagnonschap in 'De Kluut' begon op die 6e december Noordtij. Hoera! Ik had de naam gekozen omdat we iets wilden uitdragen van de dynamiek waarop we wilden deinen: mee denken en mee werken aan complexe uitdagingen in de ruimte van de noordelijke regio.

15 jaar later, in december 2019 kijk ik apetrots en met een prachtig team terug op een geweldige tijd. We hebben onderweg geweldige dingen beleefd. Steeds op een onafhankelijke manier aan het werk in uitdagende en maatschappelijk relevante dossiers. En hoewel we zelf ons werk op de achtergrond doen, zijn onze opdrachtgevers juist vaak in het nieuws. Soms met grote koppen. Nieuwe energie, ruimtelijke ontwikkeling, natuur & landschap, biobased en circulaire economie, gaswinning, mobiliteit, scheepvaart, landbouw, stikstof, wonen, zorg & gezondheid.. zo maar een greep uit de veelheid. Wat dynamiek betreft zijn we al die jaren op onze wenken bediend.

Het werk bracht ons in Drenthe, Friesland, Groningen, Noord Holland, Overijssel en soms een eind daarbuiten. Rotterdam bijvoorbeeld, of Tilburg. Over de landsgrenzen zelfs, in België, Duitsland en Engeland. Steeds was het vooral onze opdracht om bedrijven, kennisinstellingen, bestuurders en burgers met heel verschillende belangen samen in gesprek te brengen. Met elkaar te verbinden en mooie resultaten te halen. Soms heel beleidsmatig (toekomstplannen schrijven of onderzoek doen), soms heel praktisch (een congres organiseren, een dialoog uitvoeren), soms heel creatief (pubquiz, film, kenniscafé’s, praatpaal). Altijd met oog voor de samenhang, kansen voor de toekomst en respect voor ieders inbreng. Eigenlijk ongelooflijk, wat er in zo'n korte tijd allemaal gebeurt. En het mooiste moet nog komen, toch?

2019 was top! Ik kan niet anders zeggen. Ilse, die er al bijna 7 jaar bij is, beviel van een prachtige dochter. Gerjanne kwam meteen in januari met veel energie het team versterken. Die gaat voorlopig niet meer weg! Daan ontdekte dat ie al weer zeker 12 jaar deel is van het team en dat met onverminderde onbevangenheid en plezier. En zelf ben ik zo trots als een (J)aap op al die prachtige mensen om me heen. Ook bij onze opdrachtgevers. We hebben samen bergen werk verzet. In verschillende provincies werkten we dit jaar met gemeenten aan hun omgevingsvisies en hun plek in de regionale energie strategie. We waren onverminderd betrokken bij activiteiten rondom (voorgenomen) gaswinning en de consequenties daarvan. Het thema wonen en de beschikbaarheid van goede huizen speelde een rol in klussen voor verschillende corporaties en gemeenten. En net als in eerdere jaren speelde er veel op het gebied van landbouw, landschap en natuur. In de laatste maanden werd de agenda mede door de stikstofcrisis bepaald. En na jaren van betrokken inzet zien we nu ook grote sprongen in de biobased economy, met een prachtige Expo in Emmen komende maand april.

Ik zeg: hoera! 

Over een week of twee begint het nieuwe jaar. 2020. Ons zestiende jaar. Het eerste van de volgende 15. Het mooiste moet nog komen! Dat schreef ik hierboven ergens.  Echt! Wij kijken enorm uit naar de toekomst. En naar onze plek in die toekomst. We hebben er zin in en bereiden ons voor op een mooie start. Het wordt een creatief jaar, dat hebben we ons zelf beloofd.

Maar eerst is het tijd voor de oliebollen, vrolijke kerstdagen en vrije tijd met vrienden en familie. En jullie? Maak er wat moois van de komende weken. We zien en ontmoeten jullie allemaal graag weer in het nieuwe jaar. Het wordt prachtig in 2020, want je weet het hé: het mooiste moet nog komen!  

Jaap Jepma

 

Terug naar overzicht