Blog

31-01-2017

Einde tijdperk…

31 januari 2017

Morgen is het zover. Mijn laatste dag bij Noordtij. Het voelt alsof ik een tijdperk afsluit. Met veel plezier kijk ik terug op mijn jaren dat ik als communicatiemedewerker, -adviseur en projectleider al die uiteenlopende projecten mocht doen.

Blog

De laatste weken komen bij het opruimen van de archieven de verhalen boven. ‘ Weet je nog…?’, “ Herinner je dit nog…?’, maar vooral ook ‘ wat hebben we toen gelachen…’. Beetje weemoedig, maar vooral trots en dankbaar kijk ik terug op 16 jaar werken met Jaap, waarvan 12 jaar bij Noordtij. Ik denk aan collega’s van nu en van weleer en aan de lange lijst opdrachtgevers… het is niet niks. En al die kennis en ervaring ga ik meenemen naar mijn nieuwe baan als bestuursadviseur/ communicatieadviseur bij de gemeente Noordoostpolder. Een andere dynamiek, een ander spel, maar inhoudelijk veelal dezelfde regels en kaders. Hoewel mijn tijd bij Noordtij nog niet om was, was het toch tijd om te gaan. Ook langs deze weg wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de mooie samenwerkingen, de leerzame momenten en het plezier.  Natuurlijk wens ik het team van Noordtij veel succes!

Rianca

 

19-01-2016

Een bord vol lekkers!

19 januari 2016

We zitten al weer volop met onze neus in al het moois dat 2016 biedt. De kop is er af en we zijn allemaal volop aan de slag met fijne opdrachtgevers. Volgens goed gebruik kijken we ook altijd nog even terug op het vorige jaar. De accountant kijkt streng naar de cijfers, wij nog even naar de omvang en inhoud van onze opdrachtenportefeuille. 2015 was een geweldig jaar. Echt, een bord vol lekkers! Inhoudelijk hebben we voor jullie aan prachtige projecten mogen werken, die ons ten opzichte van 2014 11% groei brachten. We hebben een beknopt overzichtje met krijt op ons schoolbord gezet, zodat je in één oogopslag ziet voor wie we hebben gewerkt en welke omvang dat had in de totale opdrachtenstroom.

Blog

Economische thema’s waren dominant in 2015. Liefst 50% van onze inzet ging op aan werkzaamheden in de biobased economy en bijvoorbeeld zorgeconomie en innovatie in de scheepvaart. Een andere grote taartpunt betrof de 30% projecten die zich afspelen rond de thema’s ruimtelijke kwaliteit en leefomgeving.  De overige uren die we maakten zijn verdeeld over heel diverse werkzaamheden. Overigens is organisatieontwikkeling met 15% daar nog een flink deel in geweest. Vaak ging het dan om de begeleiding van opdrachtgevers bij het verhelderen en kiezen van strategische keuzes voor hun toekomst. Soms overheden, soms bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Wie naar de lijst met opdrachtgevers kijkt ziet dat de 100% Noordtij wordt ingezet voor een gevarieerde groep opdrachtgevers. De laatste jaren zien we dat het aandeel van bedrijven en kennisinstellingen steeds groter wordt en dat de provincies wat minder werk bij ons neerleggen. Gemeenten zijn ook een forse opdrachtgever in het totaal. In 2015 zien we dat daar een hele grote verscheidenheid aan opdrachten achter schuil gaat, variërend van bewonersparticipatie bij gebiedsontwikkeling en de vestiging van AZC’s, tot toekomstvisies en thema-avonden over de toekomst van het openbaar bestuur en gemeentelijke herindelingen.

Neem de tijd maar eens om de illustratie in rust te bekijken, het geeft een mooi beeld van onze inzet in 2015. En dit jaar? Zoals het nu lijkt koersen we aan op een vergelijkbaar plaatje, maar het resultaat ziet u in januari 2017!

Jaap Jepma

10-12-2015

Let it snow, let it snow, let it snow!

10 december 2015

Blogjes bijhouden, da’s duidelijk niet onze sterkste kant. Laten we het maar een luxeprobleem noemen: het hele jaar nauwelijks aan het bureau gezeten en gedacht “wat zal ik nu eens doen”. Nu eigenlijk ook niet, want er ligt nog volop werk te wachten dat voor het kerstreces af moet.

Blog

Vandaag voor het eerst wel een dag dat de telefoon bijna niet rinkelt en outlook wat minder gevuld raakt. Lekker: kans om even andere stukken te lezen en plannetjes te maken. Bovendien zit Daan tegenover me, die praat wel door. Nog twee uurtjes, dan duiken we met het team restaurant Eindeloos in om lekker te eten en te drinken. Oudjaar vieren, zeg maar. En hoewel we allemaal erg van het vooruitkijken zijn, blikken we dan vast ook even terug op dit jaar. 2015 is voor ons een prachtig jaar geweest, maar wel heel intensief. Als ik de lijst met klussen terugkijk, tot in het vroege voorjaar van dit jaar, kan ik me nauwelijks voorstellen dat we al die dingen binnen dat ene jaar hebben uitgevoerd. Biobased Economy, Gaswinning, Woningmarkt, Opvang Asielzoekers, Ruimtelijke Kwaliteit, Toekomstvisies, Bodem, Bewonersparticipatie, Scheepsbouw, Smart Technology. Het jaar is echt voorbij gevlogen.

Laat 2016 dus maar komen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De lijst met projecten groeit al weer flink. Vanaf 4 januari gaan we onmiddellijk weer in volle vaart:

 • de biobased economy in Drenthe etaleren,
 • aan de slag met Stenden en Windesheim in de Greenpac-samenwerking,
 • bijeenkomsten voor bewoners in Groningen organiseren en uitvoeren rondom gaswinning en schadeherstel,
 • op Terschelling de inspraak rondom de toekomstvisie 2025 faciliteren,
 • met Nationaal Park Schiermonnikoog werken aan een plan van aanpak voor natuurbeleving en educatie,
 • bijeenkomsten in het noorden faciliteren over energielandschappen,    
 • met Noordpeil verder werken aan het Waterfront Drachten
 • het ontwikkelproject Koppelkansen IJsselmeerkust helpen realiseren
 • een symposium over woningmarktontwikkelingen leiden
 • een symposium rondom boerderijen aan de waddenkust modereren

Maar eerst gaan we met reces. De versnelling mag omlaag, even in de standby modus. De feestdagen in met familie en vrienden. Jullie ook? Geniet er dan van. Eten, drinken en gezelligheid. Let it snow, let it snow, let it snow!

Jaap

22-12-2014

Stevig op (en aan) board!

22 december 2014

Na 2 jaar bij Noordtij te hebben gewerkt, is het nu zover. Ik heb een vast contract gekregen!

Blog

Wat een feest, en dubbel feest ook nu Noordtij 10 jaar bestaat! Voor het jubileum van Noordtij heb ik voor ons alle vijf een persoonlijke mailhandtekening gemaakt. We staan op een surfboard, lachend, en we gaan vooruit. Ik maakte deze tekening (voordat ik wist dat ik zou blijven) met het idee dat voor mij werken bij Noordtij staat voor plezier, veel dynamiek, ontdekken en vóóruit gaan. Precies zoals het met surfen ook gaat. De dynamiek van de golven, het ontdekken van juiste posities, kennis van het gebied en de kracht van wind en water, meebewegen en zo lekker voorwaarts op je plank! De afgelopen 2 jaar heb ik dankzij het werken bij Noordtij de Biobased Economy ontdekt, een wereld vol innovatie met groene grondstoffen, het Energieloket Tûk Wenjen bekendheid gegeven, de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit plus de AA-Prijs ondersteund en informatieavonden over gaswinning in het Groningerveld georganiseerd. Op dit moment ben ik druk bezig met de toekomst van de zorg. Nu al 2 jaar sta ik stevig op mijn board en blijf ik aan boord bij Noordtij. Ik ben ontzettend trots dat ik mag blijven en kijk uit naar de avonturen die ik en mijn collega’s in de toekomst met Noordtij mogen beleven. Aloha!

03-12-2014

Jubileumblog: gaan met die banaan!

3 december 2014 over

December 2004. De periode van zes jaar ondernemen met De Kluut Communicatie was zojuist afgesloten en op 6 december 2004 stuurde ik aan al m'n relaties een brief over mijn eigen bureau, met een fris-zakelijke naam en dito logo. Nieuwe dynamiek zou er komen, gevoed door het Noordtij. Spannend. Zou de kracht van het netwerk voldoende blijken te zijn? Had ik voldoende vertrouwen bij bestaande relaties? Kon ik de noodzakelijke vernieuwing pakken? Was ik ondernemer genoeg om ook zonder compagnon een bureau te runnen?

Rianca, Jaap, Saskia, Daan, Ilse- een super team! (foto: Simon van der Woude)

Rianca, Jaap, Saskia, Daan, Ilse- ons super team! (foto: Simon van der Woude)

December 2014. Met een geweldig en hecht team kunnen we nu al jaren de mooiste projecten doen voor plezierige opdrachtgevers. Kijk maar bij de lange lijst van opdrachtgevers en het nieuws(archief) op onze website. Uiteenlopende klussen, waar we graag ons aandeel in leveren. We krijgen geregeld terug dat Noordtij met betrokken deskundigheid en merkbaar werkplezier aan de slag is. En ja, dat is natuurlijk een groot en blij compliment. Want het is precies waar wij naar streven.

Móói! Nu ik dit stukje over ’10 jaar Noordtij’ tik, merk ik dat er nog zo’n best wel ‘groot’ woord is dat op z’n plaats is in mijn jubileumblog: trots. Want hier bij Noordtij zijn we heel trots dat we voortdurend kunnen bijdragen aan projecten en ontwikkelingen die het hart van de samenleving en de actualiteit raken. Veel van de klussen waaraan we werken staan bijna dagelijks in de krant. En dat is móói!

De O’s van Noordtij. Ons werkgebied is de 'triple helix', de driehoek van Overheid, Ondernemers en Onderwijs, en daarin vinden spannende vernieuwingen plaats. Met onze twee O’s van Noordtij kunnen we daar ‘iets’ in betekenen. De ene O is die van Onafhankelijk- en dat is echt de kern van ons werk. Hoe? Wij organiseren de afstemming tussen partijen die vanuit verschillende belangen met elkaar samenwerken aan een gezamenlijk doel. Ook maken we het gesprek mogelijk bij belangentegenstellingen. Dat kan alleen door consequent de onafhankelijke rol te nemen- onafhankelijk mét betrokkenheid. Die andere O van Noordtij is de O van Omgeving. Met ons ambacht, communicatie, kunnen wij die omgeving (die in elke opdracht verschilt) betrekken.

Onze vlag in de mast. Dat is een prachtige rol. Waar we onze O’s eerst vooral in opdracht van overheden en projectorganisaties konden inzetten, rekenen we tegenwoordig ook bedrijven en kennisinstellingen tot onze opdrachtgevers. Dat maakt ons nog beter in de uitvoering van ons werk en het aanvoelen van de beste strategische en tactische keuzes. We maken geen PR of marketing: communicatie is ons vakmanschap, gericht op betere samenwerking, onderling begrip en meetbare resultaten. Bezig zijn met (biobased) economie en techniek, ruimtelijke ontwikkeling, moderne landbouw, nieuwe energie, water, food, gezondheid, krimp, leefbaarheid en woningmarkt (dit is waar we de laatste twee maanden van het jaar aan werken); het zijn allemaal onderwerpen met invloed op de kwaliteit en beleving van de samenleving. Het gesprek daarover ondersteunen, processen zorgvuldig organiseren en de veelheid aan invalshoeken respectvol eer aan doen, dàt is onze stiel. Een feestje om te doen!

Het ruime sop. Nu dus al weer 10 jaar lang met Noordtij. Dank! Aan al die opdrachtgevers en samenwerkingspartners waar we mee aan boord gingen om één of meerdere stukken van hun scheepsroute te varen. Het Noordtij blijkt ons goede getij en we kijken uit naar de toekomst, met spatwater en al. 2015 wordt weer een mooi jaar, feestelijk ook, vermoed ik. Uitdagingen zat, kijk maar es om je heen. De zee is wild, de dynamiek groot. Ik reken op flinke deining. Maar we zijn niet bang om nat te worden. Om er één van de favoriete Noordtij-oneliners tegen aan te gooien: Gaan met die banaan!


Jaap Jepma
December 2014

 

03-12-2014

Wie maakt 'Gaan met die banaan?'

3 december 2014

Ilse! Voor de goede kijkertjes: ons eigen team zit op de banaan achter de speedboot. Ilse heeft ook gepersonifieerde poppetjes op de surfplank bij onze mail-handtekeningen gemaakt. Verzamel ze alle vijf tijdens ons jubileumjaar;)!

Blog

Ilse illustreert ook verslagen, pas nog voor ARK Fryslân (ruimtelijke kwaliteit) en EDR (de Duits-Nederlandse Eems Dollard Regio). Doet Noordtij wel vaker, als extra wanneer initiatieven worden gepresenteerd, of wanneer de uitwisseling van visies of een brainstorm op het programma staan.

Hoe we dat doen, al een decennium lekker draaien? Met visie! Lees Jaap's jubileumblog: 'Gaan met die banaan!' over de O's van Noordtij.

05-11-2014

Zo was het in 2004

5 november 2014 over en

Time flies, Noordtij bestaat volgende maand tien -TIEN!!- jaar! Heb daarom ons jaarverslag van 2005 opgezocht. Gewoon leuk om te zien natuurlijk. Wat ons het meest opvalt? (Zie de foto's, klik er op!).

Noordtij, 10 jaar geleden. Aanklikken maar, ook voor iedereen die wil weten waar de naam Noordtij vandaan komt! (Vormgeving: Wikke Meinsma)

Dus...wat ons het meest opvalt? Hoe stabiel onze visie op het communicatievak en op onze rol is gebleken. De keuzes van Noordtij hebben de toets der tijd ruimschoots doorstaan. We staan nu nog voor precies hetzelfde als in de jaren vóór de economie en samenleving wentelden. Het is (in een blog mag je zoiets over jezelf zeggen toch?) de kracht van Noordtij gebleken.


Saskia

17-03-2014

Biobased voor dummies

17 maart 2014 over

Noordtij werkt samen met KNN en Bioclear al een flink aantal jaren samen als Aanjagers van de Biobased Society. Heel in het kort is dat de samenleving waarin de economie steeds meer op biobased-principes draait. Daar horen begrippen bij als groene chemie, gesloten kringloop, circulaire economie en regionalisering. In een deel van het bedrijfsleven en in wetenschappelijke kringen is biobased al een dagelijkse realiteit, voor anderen is het nog abracadabra. Daarom hier maar es een korte introductie: Biobased voor dummies. Met tot slot kort iets over onze studiemiddagen voor overheden en publieke organisaties.

Blog

De talloze mogelijkheden van groene grondstoffen
De Biobased Economy draait op groene grondstoffen in plaats van op fossiele grondstof als aardolie. Met deze groene grondstoffen worden groene producten gemaakt, in de groene chemie. Noord-Nederland is rijk aan deze grondstoffen door de internationaal vooraanstaande akkerbouw, tuinbouw en veeteelt. Aardappels, suikerbieten, maïs, gras, granen, tomaten en bloemen bijvoorbeeld blijken  waardevol voor de groene chemie. Het zijn de nieuwe grondstoffen waar ondermeer plastics (flessen voor Coca-Cola), chemicaliën, cosmetica, medicijnen, bouwmaterialen (zoals de biocomposietenbrug in dierentuin Emmen) en kunststoffen (bijvoorbeeld tapijt) mee worden gemaakt. Vaak zijn dit bijproducten van de voedselverwerkende industrie. Zo kan de zuivelindustrie door de biobased benadering producten met nieuwe eigenschappen op de markt brengen.

Álles wordt gebruikt
Hoe werkt de groene chemie? Biomassa (het verzamelwoord voor groene grondstof) wordt ontleed door bioraffinage (het verzamelwoord voor processen zoals fermentatie, vergisting, torrefactie, centrifugeren, filtratie, extractie en biokatalyse. Biomassa wordt bij lage temperaturen en onder lage druk in componenten ontleed, vaak in water. In de petrochemie zijn juist hoge druk en hoge temperaturen nodig voor het ontleden van stoffen). Het streven is om zoveel mogelijk delen en stoffen van de biomassa te gebruiken. Daarvoor is veel onderzoek nodig. Tegelijkertijd is de toepassing van groene grondstoffen de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Wereldwijd worden bijna dagelijks nieuwe stoffen, nieuwe toepassingen en nieuwe productieprocessen gevonden. Noord-Nederland speelt daarbij op een paar gebieden een hoofdrol. De melkveehouderij en aardappelzetmeelverwerking bijvoorbeeld zijn toonaangevend. Dat aardappelzetmeel voor lijm en bouwmaterialen wordt gebruikt is nog wel bekend- maar dat de (300!) enzymen die na bioraffinage vrijkomen, vanwege hun eigenschappen als afzonderlijke grondstoffen worden toegepast in onder meer waterzuivering, garens, sorbetijs, ziekte-voorkomend veevoer en wellicht ook oog-medicatie is een recentere ontwikkeling. Voor dat laatste worden overigens bepaalde eiwitten uit het aardappelvruchtwater geïsoleerd.

Dit illustreert mooi de inzet van biobased: alle componenten van de groene grondstof worden optimaal gebruikt en reststromen wordt geminimaliseerd. In de biobased economy blijft het liefst geen afval meer over: álles is grondstof. Dat brengt ook de circulaire economie, waarin afval de grondstof is voor nieuwe producten, dichterbij.

De route door de waardepiramide
Kortom, in de biobased economy blijkt vrijwel de gehele groene grondstof bruikbaar. Het perspectief voor agrariërs is dus dat de maximale waarde uit de oogst of opbrengst kan worden gehaald. Dat is zichtbaar gemaakt in de waardepiramide (zie illustratie bovenaan deze blog). Daar wordt ook duidelijk dat een groene grondstof een hele route langs allerlei bedrijven en industrieën maakt voordat alle grondstofcomponenten gebruikt zijn. Die route begint bovenin de waardepiramide. Hier staan de producten die de hoogste (markt)waarde hebben, en waarvoor hele specifieke stoffen nodig zijn die vaak maar in één groene grondstof voorkomen. Dat levert ondermeer medicijnen en geur- en smaakstoffen op.

Voeding gaat altijd vóór
Daarna volgt voeding. Het uitgangspunt in Nederland voor het gebruik van biomassa anno 2014 is dat het voedselbelang op de eerste plaatst staat. Daarbij gaat het zowel om de beschikbare hoeveelheid voedsel als om voedselveiligheid. De verwachting is dat de landbouw dat goed aankan; alleen al in Europa is nog veel braakliggende landbouwgrond en inefficiënte landbouw. Dit vraagt wél om de gecombineerde inzet op efficiëntie en duurzaamheid. Daar ligt dan ook een grote kans voor de regio: in de praktijk gaat het overgrote deel van de Nederlandse biomassa nog naar energieopwekking. Terwijl verwaarding van bovenaf in de piramide veel meer oplevert.

Van pulp tot autodeur
Groene grondstoffen die nu nog niet gebruikt zijn in de waardepiramide, zoals loof, stengels, bijvangst uit de visserij, maar ook reststoffen als dierlijke mest, sloophout en supermarktafval is een bron van grondstoffen voor de chemie. Dat levert allerlei nieuwe soorten plastics en vezels. Zo bevat het pulp van afgekeurde tomaten een grondstof die verwerkt wordt in autodeuren. Wat na de route langs de chemie nog overblijft als afvalstof, wordt gebruikt als energiebron.

Alleen afval is energiebron
Energieopwekking is -idealiter- dus de laatste trede van de waardepiramide. Op deze manier wordt landbouwproductie speciaal voor energie overbodig. Sterker nog: het levert de wereldbevolking juist meer op om de agrarische voedselproductie efficiënter te maken en te verduurzamen. De verwachting is dat er dan voldoende biomassa over is voor energieopwekking, in aanvulling op andere energiebronnen. Daarmee wordt concurrentie met voedselgewassen achterhaald. Het vraagt wél om een heldere visie met standvastig beleid om daar aan vast te houden.

Cascadering beïnvloedt onze economische structuur
Het principe waarin groene grondstoffen langs de treden van de waardepiramide afdalen, heet cascadering. Er ontstaan allerlei routes voor de afzonderlijke grondstoffen. Die routes zijn productieketens, waarin bedrijven die eerder niets met elkaar te maken hadden nu gaan samenwerken. Omdat zij verschillend stoffen nodig hebben, concurreren ze niet. Dat klinkt sommigen utopisch in de oren, maar de praktijk laat zien dat het kan. Kennisinstellingen spelen een belangrijke rol in onderzoek naar de mogelijkheden van grondstoffen.

Agro en Chemie steeds dichter bij elkaar
Het mag duidelijk zijn, zo'n productiewijze beïnvloedt onze samenleving vergaand- in 2011 signaleerde de Wetenschappelijke en Technologische Commissie voor de biobased economy (WTC/BBE): "Na zo’n 100 jaar keren we terug van een fossiele naar een hernieuwbare biologische grondslag, dus naar de biobased economy en – vanwege de hiermee gepaard gaande ingrijpende veranderingen – naar de biobased society. Zonder overdrijving kan gesproken worden van een complexe systeeminnovatie".

Trend in opkomst: regionale chemie
Klinkt dat nog te vaag? Misschien maakt dit het concreter. De productiewijzen veranderen, en daarmee ook transportstromen en dus de infrastructuur, ook ondergronds. Met die ketens waarin groene grondstoffen in veel en complexe stromen en combinaties langs opeenvolgende bedrijven gaan om steeds verder te worden ontleed, ligt het voor de hand de afstanden kort te houden. Het is duidelijk dat de biobased economie veel meer dan tot nu toe het geval was, regionaal georganiseerd kan worden. De scheiding tussen industrie en landbouw zal vervagen. De verwachting is dat dat er kleine (chemische) fabrieken kunnen worden gebouwd bij boerderijen of dorpen, zoals nu met mestvergisting het geval is. En dan is het goed te weten dat de nieuwe chemische fabrieken er heel anders uit zullen zien dan de huidige petrochemische industrie. Doordat groene chemie met lage druk en temperaturen werkt, zijn de destillatietorens en buizenstelsels van de petrochemie niet nodig. Ook zijn de bedrijfsprocessen veel minder risicovol en kunnen kleine fabrieken al winstgevend produceren. Aldus de voorspellingen. Het begrip industrie krijgt zo een nieuwe lading. Ongetwijfeld valt er nog veel te leren over de meest optimale vorm van biobased produceren en organiseren.

Duurzaamheid door regionalisering
Minder transport, minder petrochemie: dat is een winst voor duurzaamheid. Regionalisering van biobased opent ook wegen voor nog efficiëntere agroverwerkingsprocessen. Zoals aardappels en groenten ter plekke spoelen (want de verwerking vindt ook heel dichtbij plaats), in plaats van in een fabriekshal elders, en zo het spoelwater direct weer kunnen gebruiken voor bevloeiing. Voilá- dat is een gesloten kringloop voor water.

Toekomst: biobased society
Wishful thinking of een reëel toekomstperspectief, zo’n biobased economy? Op dit moment neemt de ontwikkeling in de bioeconomie een hoge vlucht. Ook gemeenten en provincies maken werken van de mogelijkheden die dit voor hun eigen regio biedt. Op het gebied van wet- en regelgeving is er veel werk te verzetten, de bovenliggende visie is vaak nog weinig op maat. Ondernemers lopen geregeld tegen ‘oude’ grenzen aan. Hoe moet het bijvoorbeeld als een afvalstroom een bruikbare grondstof blijkt, terwijl de milieuvergunning de verwerking ervan niet toelaat? En last but not least, wat kunnen omwonenden verwachten als landbouw en chemie naar elkaar toe groeien?

Studiemiddagen Biobased voor overheden en publieke organisaties
Noordtij, KNN en Bioclear maken zich sterk voor een soepele landing van biobased in de samenleving. Zo organiseren we studiemiddagen voor overheden en publieke organisaties die hun kennis en vooral ook effectiviteit op het gebied van biobased willen vergroten. Met als rode draad de ontwikkeling van een eigen businesscase op maat van de eigen organisatie, en elke bijeenkomst een college van een vooraanstaand deskundige. Trainers zijn Noordtij en KNN, de gastsprekers komen uit bedrijven en kennisinstellingen. Een mooie kans dus om beleid en cases te ontwikkelen met coaching van mensen die de bioeconomie van binnenuit kennen. Deelnemers waarderen deze studiemiddagen met een 8,3. Op Biobased Society staat uitgebreide informatie.

Belangstelling om mee te doen? Neem contact met ons op, we vertellen er graag meer over.

Saskia
 

(Citaten uit: ‘Strategie voor een groen samenleving; biomaterialen, drijfveer voor de biobased economy’; Wetenschappelijke en Technologische Commissie voor de biobased economy; 2014)

04-07-2013

Onze Gerrit de Veer vliegt 70.000 km!

4 juli 2013 over en

We hebben een Noordse Stern! Geadopteerd dan, en hij heet Gerrit de Veer. Gerrit vliegt van Spitsbergen naar de Zuidpool en retour, en dat allemaal binnen een jaar tijd. Dit keer met een geolocator gesponsored door Noordtij om z'n poot.

Een geolocator? Ja, een soort gps op vogelpootringformaat, anders is het geen doen voor onze Gerrit en zijn soortgenoten om die jaarlijkse 70.000 kilometers af te leggen. En hoezo, Gerrit de Veer? Toepasselijker konden we het niet bedenken: de oorspronkelijke Gerrit de Veer is weliswaar geen vogel, maar wél de naam van het poolschip uit de roman 'Noordtij' (van Geert van der Kolk; wij waren bij de lancering van deze roman en hebben indertijd nog een forse stapel uitgedeeld aan mensen met wie we prettig samenwerken).

Pas geleden kwam ik een nieuwsbericht tegen over het Noordse Sternen-onderzoek, met Gerrit als resultaat. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, werft via crowdfunding geld om de reisschema’s van de Noordse stern in kaart te brengen. Daarmee hoopt hij inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op deze trekvogels. Juist omdat hun route de halve wereld beslaat en Noordse Sternen een uitgekiend vluchtplan hebben, kan klimaatverandering via hun gedrag inzichtelijker worden gemaakt. Daar doen we het voor. Idealiter heeft Loonen € 40.000 nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te blijven volgen. Met €5,- kun je dit initiatief al steunen, en de site geeft een mooi overzicht wat je als stern-supporter krijgt in ruil voor een financiële bijdrage. Wel snel zijn, de crowdfunding loopt tot 15 juni en kan nog wel een bijdrage gebruiken!

Als het goed is krijgen we de komende tijd een paar updates over het wel en wee van Gerrit en zijn medesterns. Wij gaan in ieder geval voor een geslaagde vlucht!


Saskia

30-05-2013

Fairphone

30 mei 2013 over en

Wat een geweldig initiatief, de fairphone! Vanaf het eerste moment dat hier sprake van was volgt Jaap de ontwikkelingen. En deze wereldvriendelijkere mobiel kan eindelijk in de productie, nu er vijfduizend vooraf zijn betaald. Waarvan vijf voor Noordtij.

De fairphone is een telefoon waarvan het tin uit Congolese mijnen komt die níet de zakken van zieke warlords spekken. En die niet door onderbetaalde kinderen (of volwassenen) in elkaar wordt gezet. Een telefoon waarvan bij aankoop al aandacht is voor de recycling -dus niet met blote handen in Afrika op een troosteloze afvalberg.

Vorige week zaten de initiatiefnemers bij Pauw en Witteman. Een mooi voorbeeld van goede communicatie: open, transparant én bevlogen. Het blijkt nog een lange weg te gaan om een 100% eerlijke telefoon te maken. Maar als je dan toch een nieuw mobieltje koopt, dan toch zeker liever eentje waarbij in ieder geval de inzet is de hele keten rondom deze telefoon zo prettig mogelijk te maken. Én om die ontwikkeling door te zetten.

Nu kunnen we ons niet voorstellen dat wij bij Noordtij de enige in ons grote duurzaamheidsnetwerk zijn die straks met deze wereldvriendelijke smartphone bellen, whatsappen, fotograferen, gamen, de verwarming domoticatechnisch op afstand regelen etc. Het is al raar genoeg dat dit Nederlandse initiatief het vooral moet hebben van de Duitse en Oostenrijkse markt. Wij hopen in ieder geval in de loop van het jaar steeds meer mensen te ontmoeten met de fairphone! En om het helemaal duurzaam te maken zal ik dit keer ook een valbrekend hoesje kopen (ook van gerecyceld of ecovriendelijk materiaal natuurlijk).


Saskia

12-03-2013

Aldel

12 maart 2013 over en

Ik zocht in ons rommelhok annex archief naar iets goudkleurigs voor de bonte avond van het sportkamp van mijn dochter. Vooral omdat het na sluitingstijd was en ik te lang had doorgewerkt om nog 'iets van goud' te kunnen kopen. Gelukkig ligt er vanalles in het Noordtijhok. Ook die vrij platte doos die altijd, het deksel half scheef, achter in de kast staat te staan. En jawel hoor, er glitterde iets in deze doos. Bleek de punt van een dartpijl te zijn.

Blog

Een flinke tijd geleden geleden, zeg maar jaren vóórdat het woord duurzaamheid zijn intrede deed en toen Noordtij nog De Kluut milieucommunicatie was, werkten we voor Aluminium Delfzijl. Daar ontdekten we samen met dit gigantische bedrijf (met twee kilometerlange fabriekshallen) hoe veelomvattend 'milieu' eigenlijk was. Het ging hier allang niet meer alleen maar over de natuur verschonen van frisdrankblikjes of leskisten voor scholen! Energie, geluid, goed huishouden, emissies en afvalstoffen zijn de thema's op het dartbord. Ook mooi is de tekst daaronder: "Na een vrij stevige discussie waren we het met z'n allen, 130 man, toch vrij snel eens: 'Milieu is onze leefomgeving'. Volgens Aldellers dekt die definitie alles, want hij gaat over de omgeving waarin we leven, werken, wonen en recreëren. Bovendien houdt die omgving niet op bij de eigen voordeur thuis of de poorten van de fabriek, maar gaat het ook om regenwouden in verre landen en een gezonde omgeving voor mensen in andere werelddelen."

MVO avant la lettre!

Bij Aldel introduceerden wij ook ons spel waarmee we daarna nog bij veel opdrachtgevers dilemma's verkenden en teams ter plekke gezamenlijk keuzes konden maken. Dat was elke keer weer verrassend effectief én stond borg voor veel voorbereidings- en speelpret. Dat moeten we misschien maar weer eens doen, een spel ontwerpen. Om het bij de tijdgeest medio 2013 te houden: voor daadwerkelijke besluitvorming tijdens recessie bijvoorbeeld. Ik heb er zin in!

 

Saskia

20-12-2012

2013 is ons Jaar van het Werkplezier!

20 december 2012 over en

Zo, nog even twee dagen flink doorhalen en dan breken er twee lekkere vakantieweken aan. Welverdiend, want we hadden een druk en mooi jaar! Vandaag is het een kwestie van typen. In elk geval voor Daan en mij: we zitten tegenover elkaar, hanteren de hamerslag op het toetsenbord, tappen veel koffie bij uit de thermoskan en reflecteren af en toe boven de kerstlampjes op het werk. Een mooi jaar, dat is het! Een vrolijk jaar, dat was het ook!

We kunnen met trots terugkijken op een succesvol jaar met erg mooie projecten. Ondanks de recessie om ons heen hebben we zwarte cijfers kunnen noteren en zelfs een bescheiden groei gehad van zo’n 7%. Super dus! Wel zagen we een verschuiving in de opdrachtgevers. We hadden groei in onze opdrachten voor overheden, bedrijven en kennisinstellingen, maar een forse daling in het werk voor maatschappelijke organisaties. Maar straks weer een nieuw jaar, met nieuwe rondes en nieuwe kansen! Er staan al weer mooie projecten op de lijst.

Tot onze spijt hebben we eind november afscheid genomen van Gerard Kerkstra. Gerard is een paar jaar lang een fijne collega geweest, die veel werk heeft verzet voor bijvoorbeeld Tûk Wenjen in Skarsterlân en het Kennisplatform Duurzame Leefomgeving in Overijssel. Inmiddels werkt hij met veel plezier voor Nationale Fiets Projecten in Heerenveen. Het goede nieuws is dat Ilse Luijken is aangeschoven om ons met extra handen te ondersteunen als communicatiemedewerker. Ilse kenden we al door haar werk voor Atelier Fryslân, waar ze voor de communicatie zorgde.

Nu 2012 bijna is afgelopen begint het alweer te kriebelen om met al het nieuws in 2013 een frisse start te maken. Een nieuw jaar, nu al met veel perspectief en werkplezier:

 • In opdracht van de gemeente Leeuwarden gaan we in gesprek met college en gemeenteraad over ‘de nieuwe overheid’.
 • Voor de NHL werken we aan de ingrediënten voor een duurzame hogeschool.
 • In zowel Fryslân als Drenthe ontwikkelen we met partners uit het bedrijfsleven businesscases in de biobased economy.
 • Voor het Programma Rijke Waddenzee zijn we aan het werk om met hen de ingrediënten te verzamelen die belangrijk zijn voor een meerjarenprogramma van het Waddenfonds.
 • Met de provincie Fryslân wegen we af hoe je het best de ervaringen rondom lerende netwerken kunt benutten.
 • Met het Kennis en Informatie Netwerk Fryslân gaan we aan het werk over de vraag hoe je het ontsluiten van kennis en dataverkeer tussen professionele partners goed kunt organiseren.
 • In opdracht van de gemeente Skarsterlân gaan we aan de slag om de verhuizing van de succesvolle Tûk Wenjen-campagne een plek te geven in de nieuwe gemeente Friese Meren.
 • In Overijssel gaan we door met het ontsluiten van ervaringen en kennisontwikkeling via het Kennisplatform Duurzame Leefomgeving.

Ik word er alweer onrustig van als ik dit zo zit uit te tikken. Er komt weer heel veel moois op ons af, want veel wat in het vat zit heb ik nog niet eens kunnen noemen. Hard werken, dat wordt het, maar dat doen we bij Noordtij met heel veel plezier. En dat moet ook, want met lol in je werk presteer je tenslotte veel beter.

Ongetwijfeld spreken we elkaar allemaal weer in het nieuwe jaar. En vast zult u dan soms denken, hé daar is Noordtij ook weer bij betrokken. Of: verrek, Jaap Jepma staat ook overal met z’n neus vooraan.

Klopt. Want ook in 2013 doen wij weer volop mee, liefst in projecten die er toe doen, graag in projecten met heel veel werkplezier!

 

Jaap Jepma  

19-09-2012

Dag Atelier!

19 september 2012 over en

Afgelopen week liet mijn collega weten dat we toch nodig weer wat nieuws op onze website moeten plaatsen. Vooral omdat we zulke prachtige opdrachten doen momenteel. Normaal voel ik me niet zo aangesproken. Ik ben niet zo van de blogjes… Maar dit keer is het anders!

Naast het feit dat ik zou kunnen schrijven over een aantal prachtige (nieuwe) opdrachten (Duurzaam NHL; 3-dagen over de Biobased Economy in Emmen; Tûk wenjen yn Skarsterlân), grijp ik deze mogelijkheid aan om afscheid te nemen van Atelier Fryslân. Sinds de terugkeer van mijn zwangerschapsverlof vorig jaar april was ik een vast aantal uren per week werkzaam bij het Atelier. Met het hele Atelierteam hebben we gewerkt aan geweldige onafhankelijke adviezen en werkateliers over de ruimte van Fryslân. Zo werd afgelopen zomer het grote advies ‘Waddenland aan zee’ gepresenteerd in de dobbe bij Noorderleeg en zijn het otterlandschap, de herinrichting van het centrumplein in Wolvega, de brede school op Vlieland en de Friese gemalen onderwerp geweest van een werkatelier. Dit zijn maar een paar voorbeelden uit een mooi lijstje. Maar helaas, het Atelier houdt op te bestaan. De zorg voor de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân komt vanaf 1 oktober weer helemaal terug bij de provincie. Tijdens de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit op woensdag 26 september kijk ik samen met het Atelier nog een keer terug en vooruit! Want de prachtige ruimte van Fryslân verdient het om (blijvend) bekeken te worden. Die dag is dus mijn laatste ‘feestje’ met mijn collega’s van Atelier Fryslân. Peter, Abe, Mark, Ingrid en Ilse, bedankt voor de geweldige tijd!

13-02-2012

Het Nieuwe (Net)Werken = Elkaar Vertrouwen

13 februari 2012 over , en

De afgelopen jaren schoten de netwerken van mensen die geloven in de kracht van samenwerking de grond uit. Als paddenstoelen, inderdaad. Nu het economisch winter lijkt te worden, merken wij steeds vaker dat mensen die verbinding lastig vinden combineren met hun concurrentiepositie. De paddenstoelen zijn nog wel verbonden, maar ondergronds via die draden, zeg maar.

Samen met andere bureaus
Want bijna niks zo vervelend voor een zzp-er of bureau als merken dat je eigenlijk wordt gebruikt vanwege je kennis en netwerk, en niet voor oprechte samenwerking. Het ís natuurlijk ook gevoelig, omdat het direct over je eigen broodwinning gaat. Wanneer je informatie uitwisselt of zelfs met elkaar ergens aan werkt, wil je er op kunnen vertrouwen dat jij en de ander in gelijke mate het voordeel van dat gezamenlijk optrekken merken. Als Noordtij koesteren we dan ook de inspirerende en oprechte samenwerking die we sinds jaar en dag hebben binnen ons eigen netwerk van bureaus. Dat beperkt zich niet alleen tot een lunchafspraak om n's bij te praten (ja, óók, natuurlijk). De bruisende wisselwerking die hoort bij samen offreren en uitvoeren, is ons heel veel waard! Het gaat erom letterlijk te kunnen delen, en elkaar in alle openheid te versterken.

Vooruit, wij hebben inderdaad makkelijk praten. Voor ons is het juist eigen om samen te werken: het gros van ons werk gaat over afstemming en verbinding tussen mensen, tussen organisaties, tussen belangen, tussen wensen. En binnen Noordtij werken wijzelf altijd samen. Ons werk is ondenkbaar zonder samenwerking. Dat legt een hele goede basis.

Succesvol Nieuw Werken
Hetzelfde wantrouwen als bij netwerken speelt intern, binnen organisaties. En dat is een probleem. Kennis over 'het werk' is natuurlijk geen privé-bezit van medewerkers, maar organisatiekapitaal! Maar ja, heel leuk, dat Nieuwe Werken, wanneer er banen op de tocht staan of de carrièrepaden druk worden belopen, lijk je wel gek om je kennis met anderen te delen. En soms is dat vast wijsheid. Maar in die organisaties waar geregeld thuiswerken en flexwerken tot bloei mogen komen- daar is het de uitdaging aan de organisatie om voor vertrouwen te zorgen. Zodat iedereen z'n 'eigen' informatie en kennis in alle veiligheid beschikbaar stelt voor collega's. En terugkrijgt.

De dynamiek van kennisdelen pakt verschillend uit binnen het bedrijfsleven enerzijds en overheden en publieke organisaties anderzijds. Vanuit Noordtij komen wij het geregeld tegen. Als communicatiebureau worden we hier  wél elke keer weer heel blij van: steeds meer wordt onderkend dat procescommunicatie de sleutel is tot succesvol kennisdelen en Nieuw Werken. En dat de praktijk daarbij vaak weerbarstig is- dat is precies waarom de expertsie van Noordtij het verschil kan maken.

 

Saskia

23-01-2012

Daan is vader geworden

23 januari 2012 over en

16 Januari is ze geboren: Elena Borjeson!

Wel wat vroeg, dus Elena ligt nog in de couveuse. Gelukkig blaakt ze verder van gezondheid, en groeit ze goed.

En ja, ze geeft geregeld een prachtige liveshow weg. Via de camera boven haar 'bakje' kijken we hier op kantoor om kwart voor elf geregeld even hoe het gaat. Zo mooi!

 

Saskia

10-01-2012

Het ging prima, Lok

10 januari 2012 over , en

Gisteren draaide de mail en telefoon hier overuren. Eelke Lok had in zijn column op Omrop Fryslân de schier onmogelijke opgave voor Jaap als gespreksleider tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Friese Milieufederatie besproken.

Nou, het ging prima! Inderdaad een stevige bijeenkomst, daar niet van.

Naast de borrel ging deze receptie voor de Friese Milieufederatie zelf namelijk ook ergens over. De FMF is de koepel voor 25 organisaties die zich sterk maken voor natuur en landschap in Fryslân. De eigen toekomst staat onder druk, want de subsidie door de Staten wordt teruggedraaid. Zo vindt de VVD het te gek voor woorden dat er overheidsgeld wordt uitgegeven om het protest tegen de eigen plannen te bekostigen. Dat levert mede- en tegenstanders op. Daarom stond drie mini-discussie op het programma. Over die eigen toekomst en over hete hangijzers de Centrale As en energiecoöperaties.

Jaap presenteerde de talkshow, gedeputeerden Poepjes (CDA) en Konst (PvdA) reageerden naast de discussies ook op groene wensen van aanwezigen tijdens de Nieuwjaarsreceptie, rapper Remon schudde de boel nog es extra op, de tijd was beperkt. Kortom, het was een bijeenkomst op het scherpst van de snede. Helemaal top dus!

Zo lang de stream beschikbaar is, staat hier de column van Eelke Lok.

 

Saskia

13-07-2011

Slim werken

13 juli 2011 over en

‘Slim’ lijkt dit jaar het toverwoord. Bij vragen van opdrachtgevers en in de uitvoering van ons werk duikt het voortdurend op. Hebben we de innovatie van ‘smart grids’ vertaald naar alle facetten van onze oer-Hollandse inzet? Duurzaamheid is kennelijk enorm 2009, wie ‘slim’ is – of in Fryslân “tûk “- doet mee vanaf 2011. Nou, wij zijn van de partij!


Slimme mobiliteit, slim wonen, slimme energieprojecten of opbrengsten uit slimme landschappen, het gebeurt allemaal. Nu nog met elkaar goed vat krijgen op het slimme werken, want dat hoort er natuurlijk bij. Slim werken is zorgvuldig gebruik maken van de kennis en deskundigheid van een ander. Het betekent uitkijken boven je eigen directe belang en scherpstellen op een gezamenlijk resultaat. Bij slim werken gaat het ook om respect voor de afwijkende visie van een ander en de bereidheid om een beetje in te leveren op eigen behoeftes.

Maar vooral gaat het bij slim werken om werken met verlangen! En als dat lukt, bruist het van de inspiratie! Het afgelopen half jaar hebben we dat bij Noordtij volop gemerkt. Bijvoorbeeld met de internationale ‘Adore-it family’ die zich sterk maakt voor biobrandstoffen in Europa. Of met de Biobased Society waarin we met de NOM, KNN, Bioclear en de noordelijke provincies een prachtig proces aan het voorbereiden zijn. Het spetterde en vonkte ook in de samenwerking met Skarsterlân in Moai Wenjen in Langwar en het vervolg daarop: Tûk Wenjen in Skarsterlân. Een ander fraai voorbeeld hebben we in Overijssel met de recente start van het Kennisplatform Duurzame Leefomgeving, dat we een jaar lang mogen initiëren en ondersteunen. Daar hoorde ik vorige week trouwens een prachtige uitspraak tijdens een bijeenkomst: “de uitdaging voor ambtenaren is liefdevol loslaten”. Kortom: de dingen die je zelf niet kunt, moet je laten doen door de mensen die het wél kunnen. 

Dat slim werken een absolute noodzaak is werd me nog eens heel duidelijk in de gespreksronde die ik in juni voor de Provincie Fryslân mocht doen over de Agenda Leefbaar Platteland en de Streekagenda. Met minder financiële middelen en een scherpe blik op onderscheidende thema’s wil de provincie met de regio’s inzetten op hoge ambities. Gedeputeerde Johannes Kramer was ondubbelzinnig over de inzet van euro’s: “Elke euro moet slim geïnvesteerd, zodat we in goede samenwerking met elkaar het maximale rendement uit de inzet halen.” Zo’n 400 vertegenwoordigers van dorpen, maatschappelijke organisaties en overheden discussieerden mee over de toekomstige manier van werken. En zo werkt de economische crisis ook louterend: het dwingt om op een betere manier met elkaar aan het werk te zijn.

Er hoort ook een waarschuwend vingertje bij, hoewel ik daar verder niet zo van ben. Samenwerken betekent ook écht samenwerken. En je dus niet opsluiten met clubjes goede vrienden die het samen toch al eens zijn. Hoe interdisciplinair zo’n club ook is, dat is de hond in de pot. Zoek ook de weerstand op, mensen die goede ideeën hebben aan of zelfs over de rand. Neem ze serieus en sluit ze in. Dat levert creativiteit en draagvlak. Die zijn de basis voor echte transities. Dus professionals: zoek ook concullega’s op met wie je het niet eens bent. Dus gemeente: zet bewoners niet weg als storende hindermacht, maar benut hun betrokkenheid.

Drenten en Friezen kennen de keerzijde van slim al, in hun taal betekent dat immers ‘erg’ of ‘ernstig’. Maar als we slim ‘slim’ toepassen komt het vast goed!

Jaap Jepma

05-05-2011

Top-klapper

5 mei 2011 over , en

Bevrijdingsdag 2011. Ik kijk uit het raam vanaf ons kantoor en zie de bedrijvigheid. Bierinstallaties worden klaargezet en terrasjes schieten als paddestoelen uit de grond. Het zonnetje schijnt en een zacht windje waait door het open raam. Ik voel me er heerlijk bij.

Twee weken geleden was het wel anders. Op dinsdagochtend fietste ik naar het werk met een ontzettende steek in mijn borst. Wat bleek later die ochtend: een spontane klaplong!

Vijf jaar geleden had ik er ook al een en vanuit die gedachte was ik er van overtuigd dat ik weer twee weken in het ziekenhuis zou liggen. Na de foto en het gesprek met de longarts mocht ik gelukkig in mijn handjes klappen. Ik hoefde niet te blijven, want mijn long was niet helemaal ingeklapt. Je hebt een topklaplong zei ze. Uiteindelijk ben ik bijna twee weken uit de running geweest en tillen mag ik nog steeds niet. Gelukkig kan ik nu wel weer fietsen en traplopen, dus werken kan gewoon weer op kantoor.

De klussen lopen lekker en het werk is leuk. De afwisseling maakt ook dat er altijd weer een nieuwe uitdaging is. Waar ik vorig jaar en het jaar daarvoor nog veel bezig was met projecten op het gebied van duurzaamheid, ben ik nu vooral druk met projecten op het gebied van ruimtelijke kwaliteit.
Na het succesvolle symposium Duurzaam DNA Drenthe van het Atelier mooi Drenthe met ruim 250 deelnemers zijn we nu bezig met het vervolg. Zo ligt er inmiddels een startnotitie voor een noordelijk congres over ruimtelijke kwaliteit. Verder werk ik ook aan de publiciteit van het Atelier, onder meer het bijhouden en optimaliseren van de website.

Al met al erg leuk, en genoeg te doen. Dat stemt mij erg positief! Ik blijf me ook de rest van dit jaar, verwacht ik, nog lekker druk met de thema’s die me boeien en werk dat me energie geeft.

Daan

21-04-2011

Hard nodig: bijpraten!

21 april 2011 over , en

Het is hoog tijd om te laten weten hoe het hier bij Noordtij gaat. Want het beperkte aantal nieuws- en blogberichten leidt soms tot de bezorgde vraag 'of het nog wel goed gaat met ons'.

Het is hoog tijd om te laten weten hoe het hier bij Noordtij gaat. Want het beperkte aantal nieuws- en blogberichten leidt soms tot de bezorgde vraag 'of het nog wel goed gaat met ons'.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan deze website, maar onzichtbaar. Inmiddels draaien we een week in een nieuw cms. De foto's moeten nog aan de juiste pagina's worden aangehaakt en we moeten dringend nieuwe berichten online zetten. Dat komt allemaal binnenkort.

Noordtij Initiatief
Ondertussen hebben we wel een gloednieuwe website gemaakt: www.biobased-society.nl. De twitter van 'bbs' is naast de Noordtij tweets aangehaakt op deze website. Want Biobased Society is een eigen initiatief van Noordtij, samen met KNN en Bioclear. Op 30 maart hadden we de aftrapbijeenkomst, georganiseerd met de NOM. We vonden het een middag om trots op te zijn!

Aan de bak
En daarnaast zijn we stevig aan de bak. Bijvoorbeeld in Overijssel (een platform voor een groot aantal projecten organiseren en inrichten), op Ameland (gebiedsproces waarin de belangen van natuur, boeren en andere eilanders over verandering in een deel van de duinstructuur worden gewogen), voor de Ateliers Fryslân (strategische ondersteuning en communicatie) en Mooi Drenthe (voor een mogelijk vervolg op ons succesvolle symposium Duurzaam DNA Denthe), op het Bildt (bewonensraadpleging over het omvangrijke bezuinigingspakket), in het IJsselmeergebied (week over bestuurlijke vernieuwing van Deltaprogramma IJsselmeer) en voor het Europese biofuelproject ADORE-IT (slotconferentie met zowel inhoud als veel gelegenheid voor business).

En in de periode tussen het vorige blog en nu was Jaap ook nog gespreksleider voor -ik doe een greep uit het totaal- de BNA, LTO Noord, het Europese Aquariusproject, verschillende gemeentes en Plattelânsprojecten. En zijn we nog steeds betrokken bij het duurzame renovatieproject in Langweer, zorgen we voor de procesafstemming bij Natura 2000 Merengebied en de projectleiding voor LvDO Noord.

Dus, om kort te gaan: het is fijn zoveel betrokkenheid te merken! En ja, het gaat ons zeker goed!

Saskia

26-01-2011

Afronden, afronden en afronden....!

26 januari 2011 over , en

De laatste dagen ben ik druk bezig met afronden. Niet alleen mijn werkzaamheden bij Noordtij zijn bijna afgelopen, maar ook voor mijn studie begin ik aan een nieuwe fase. Per 1 februari start ik bij de gemeente Gaasterlân-Sleat met mijn afstudeerscriptie om mijn deeltijdopleiding Bestuurskunde af te ronden.

De laatste dagen ben ik druk bezig met afronden. Niet alleen mijn werkzaamheden bij Noordtij zijn bijna afgelopen, maar ook voor mijn studie begin ik aan een nieuwe fase. Per 1 februari start ik bij de gemeente Gaasterlân-Sleat met mijn afstudeerscriptie om mijn deeltijdopleiding Bestuurskunde af te ronden.

Dit is dus mijn laatste werkweek bij Noordtij. De tijd is voorbij gevlogen! Het grootste gedeelte van mijn tijd bij Noordtij heb ik doorgebracht in Balk, bij het projectbureau van Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân. Hier ben ik in augustus gestart met een project voor het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoe kun je de ´uitvoering´ van het Nationaal Landschap gezamenlijk met maatschappelijke organisaties en bedrijven actief in het gebied oppakken?

Lânskippers
Ook dit project zit in de afrondingsfase. Ik heb door een benchmark in kaart gebracht hoe andere Nationale Landschappen samenwerken met maatschappelijke organisaties en bedrijven. Daarnaast heb ik samen met gebiedscoördinator Wim van Gorkum gesprekken gevoerd met die maatschappelijke organisaties en bedrijven over de invulling van een praktische werkvorm. Uiteindelijk is hier een concreet voorstel uit voort gekomen. Daarin staan taken, werkwijze en samenstelling beschreven van de organisaties en bedrijven die actief willen bijdragen aan het onderhouden en verder ontwikkelen van het Nationaal Landschap. De strekking van het voorstel is dat zij onder de naam Lânskippers aan de slag gaan met de uitvoering van concrete projectvoorstellen. Ons voorstel is met veel instemming door de mogelijke toekomstige Lânskippers ontvangen, dus daar ben ik best trots op. Op 7 februari a.s. wordt dit voorstel aan het Gebiedsplatform voorgelegd. Spannend!

Het afgelopen half jaar heb ik het erg naar mijn zin gehad bij Noordtij. Lieve collega’s: bedankt voor de bloemen én de leuke tijd!!!

 

Trees

05-01-2011

Rianca heeft een dochter!

5 januari 2011 over , en

We beginnen het nieuwe jaar met het beste nieuws: Rianca heeft een dochter!! Femke is geboren op 15 december en blaakt van gezondheid, haar moeder ook. Super gefeliciteerd, Rianca en Ronald!

Wij hebben, los van de crisis, gelukkig meer dan genoeg werk te verzetten. Daarom komt Gerard Kerkstra vanaf volgende week Noordtij versterken. Zodra hij op stoom komt, vraag ik hem een stukje voor de teampagina op deze site te schrijven.

 

Saskia

06-12-2010

Rustig?

6 december 2010 over , , , en

Het is stil hier op kantoor. Ik ben hel-le-maal alleen. Vorige week was ikzelf thuis met griep, nu snottert Daan koortsig, gelukkig doet hij dat in huiselijke kring. Trees zit het merendeel van de week bij Plattelandsprojecten Zuidwest Friesland en is alleen op woensdag hier op kantoor. Jaap heeft een onwaarschijnlijk volle agenda en begint deze week in Maarssen. Met de aftrap van de IJsselmeerweek van het Deltaprogramma. En Rianca? Die zit waarschijnlijk lekker thuis op de bank. Mét zwangerschapsverlof!

Maar gelukkig: stil is niet niet rustig en alleen is niet eenzaam! Ik ben aan de slag met onze opdrachten voor de communicatiestructuur en -afstemming voor Oude Willem, het advies voor marketing van de Friese elfsteden én deze website. Onzichtbaar voor de bezoekers maken we deze weken de slag naar een ander cms. Door een programmeerfout konden we bijvoorbeeld nieuws en de blog niet goed updaten. Misschien lijkt het dus alsof we bij Noordtij de laatste periode niet zoveel te doen hadden, wij prijzen onszelf heel gelukkig met een mooi stabiel jaar.

Al is deze week dan wel weer wat overdreven, vooral voor Jaap. Hij is vandaag en vrijdag dagvoorzitter bij het deltaprogramma IJsselmeer, over waterpeilbeheer. Vandaag staat het gesprek van 150 maatschappelijke organisaties en beide betrokken ministeries op het programma. Morgen is Jaap weer dagvoorzitter, twee keer zelfs. Overdag leidt hij het congres van de Noordelijke Productiviteits Alliantie (in opdracht van de NOM) voor de noordelijke (proces-)industrie en haar toeleveringsketen over VCA en de vertaalslag in gedrag. 's Avonds is hij in de Eemshaven voor het gesprek over de toekomstvisie voor de Eemsdelta als mainport van Noord Nederland. Ik las vanochtend net een kort interview met Harm Post, directeur Groningen Seaports, over de inzet van de havens en bedrijventerreinen op duurzaamheid. Hoe kun je industrie, soms zware industrie en ook de omstreden kolencentrale, vestigen aan de rand van de Waddenzee? Post stuurt vanuit 'econologie', de combinatie van ecologie en economie. Dat, en met name waar de balans ligt, zal ook wel aan de orde komen dinsdagavond. 

Donderdag staat Jaap's agenda grotendeels geblokt voor de landinrichtingscommissie Drachten. Hoe het zit met de opdracht van deze commissie valt buiten mijn blikveld, ik weet wel dat de verschillende varianten van het Fries, Stellingwerfs en Gronings aan tafel worden gesproken. Mooi zo, kan Jaap z'n gespreksleidingstechnieken nog es bijslijpen.

En het blijft nog wel even stil hier op kantoor. Kan ik lekker mijn eigen muziek draaien. 

 

Saskia

 

01-11-2010

Duurzaamheid sterkt concurrentiepositie

1 november 2010 over , en

In oktober was het weer bingo met de, zoals meestal, super actuele uitgave van SMO (Stichting Maatschappij en Onderneming)!

In oktober was het weer bingo met de, zoals meestal, super actuele uitgave van SMO (Stichting Maatschappij en Onderneming)!

In “Ketens van duurzaamheid, van externe druk naar interne drive”, wordt zichtbaar hoe grote ondernemingen zich met sterke ambities profileren in duurzaamheid. En dat niet vanwege de greenwashing, maar om zich in de markt te onderscheiden van andere aanbieders. Het boek gaat over het belang van samenwerking in ketens (van grondstof en productie tot afval) en over leiderschap en concurrentiepositie.

De samenstellers hebben voor het boek niet de minste bedrijven bezocht: AkzoNobel, CocaCola, McDonald’s, Sita en Tata Steel komen uitgebreid aan het woord. Zij gaan in op de vraag hoe ondernemingen beter kunnen samenwerken met toeleveranciers en afnemers om hun duurzaamheidprestaties te verbeteren. Het levert een boeiend boek op, dat zicht geeft op de interne drive van ondernemingen om te veranderen. Het maakt duidelijk dat de echte successen in duurzaamheid niet het gevolg zijn van overheidsingrijpen, maar van een diepgewortelde wens van de samenleving en dus van de markt. 

En dat is inspirerend: hier wordt sterk zichtbaar dat de relatie tussen bedrijfsleven en overheid fundamenteel moet veranderen.

John Brands (CocaCola) signaleert in Nederland een goede voedingsbodem voor die noodzakelijke samenwerking tussen toeleveranciers en producenten, vanuit de constatering dat Nederlanders erg geneigd zijn tot samenwerking. Ton Geurts (AkzoNobel) tilt die samenwerking naar een wat hoger schaalniveau met zijn stelling dat multinationale concerns het voortouw moeten nemen voor een hele andere productiewijze, omdat ze daarmee een rol kunnen vervullen die landen niet meer kúnnen vervullen. Zo!

Het boek is wat mij betreft verplicht leesvoer voor iedereen die inkoopt en verkoopt, in overheid of bedrijf. Het maakt duidelijk dat duurzaamheid versterken iets anders vraagt dan de ‘traditionele deal’ over volume, prijs en kwaliteit.

22-10-2010

Tijd!

22 oktober 2010 over

Het woord ‘tijd’ is de afgelopen dagen nogal eens uit m´n mond gekomen. Niet alleen omdat de tijd mij tussen de vingers door glipt, maar volgens mij bij bijna iedereen die ik spreek. Druk en drukte horen er kennelijk onlosmakelijk bij, in deze tijd van het jaar. De grap is dat het laatste kwartaal voor mijn gevoel nog maar net begonnen is, terwijl mensen om me heen al aan de gang zijn het jaar af te ronden. En of we dus maar even tempo willen maken met z’n allen.

Het woord ‘tijd’ is de afgelopen dagen nogal eens uit m´n mond gekomen. Niet alleen omdat de tijd mij tussen de vingers door glipt, maar volgens mij bij bijna iedereen die ik spreek. Druk en drukte horen er kennelijk onlosmakelijk bij, in deze tijd van het jaar. De grap is dat het laatste kwartaal voor mijn gevoel nog maar net begonnen is, terwijl mensen om me heen al aan de gang zijn het jaar af te ronden. En of we dus maar even tempo willen maken met z’n allen.

Ik heb deze week één simpele afspraak met mezelf gemaakt: ik laat me niet gek maken.

En daar ga ik me aan houden, om te beginnen met een week vrij. Dit blog is mijn laatste actie van vandaag. Alhoewel, ik maak nog even m’n agenda voor november op orde. Die ziet er super uit. ‘Super’ als in ´goed gevuld met mooi dingen´.

Wat zoal? Met Tûmba in gesprek over m’n rol tijdens hun Fairtrade-congres in Heerenveen, met de provincie Overijssel over het debat met ondernemers tijdens de Dag van de Duurzaamheid, met de NOM over de conferentie rond Veiligheid, Gezondheid en Milieu, met Atelier Mooi Drenthe over De Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit, met Natuurmonumenten over het Mantingerveld en met de provincie Groningen over NEND. Onder andere.

Tja, dat wordt gewoon weer een geval van tijd te kort, dat voel ik zo al aan. En dus nu eerst even niks, behalve flink ontspannen op de juiste plaats. Lekker naar het Paterswoldse Meer, een goede fles whisky en een prettig boek. Ik lees nu de Sage van het Grensland, van Liliane Bodoc. Prachtig verhaal waarvoor deze Zuid-Amerikaanse schrijfster alle tijd neemt. Fantasy die zich ook laat lezen als een geschiedenis van Zuid Amerika vanaf de komst van de Spanjaarden.

Heerlijk leesvoer. Ik moet nu weg!

15-10-2010

Buiten wakker worden

15 oktober 2010 over en

Noordpeil is sinds een paar weken 20 jaar. Reden voor een feestje dus! Zonder nachtbraken, want Els&co van Noordpeil wilden het landschap centraal stellen. Vanuit Noordtij hebben we meegedacht met Noordpeil en ondersteunende organisatie geleverd. Vandaar dat we op 1 september ’s ochtends om 05.30u met een stapel plankjes onder de arm klaar stonden in Abbega. Nog donker, beetje motregen en een groeiende groep mensen in wandeloutfit.

Blog

Noordpeil is sinds een paar weken 20 jaar. Reden voor een feestje dus! Zonder nachtbraken, want Els&co van Noordpeil wilden het landschap centraal stellen. Vanuit Noordtij hebben we meegedacht met Noordpeil en ondersteunende organisatie geleverd. Vandaar dat we op 1 september ’s ochtends om 05.30u met een stapel plankjes onder de arm klaar stonden in Abbega. Nog donker, beetje motregen en een groeiende groep mensen in wandeloutfit. Iedereen met de bedoeling het ontwakend landschap te beleven en met elkaar bij te praten. Nieuwsgierig gemaakt door de geweldig vormgegeven uitnodiging van BWH, met tenslotte de coördinaten van de startplek.

Zoiets leuks wilden wij ons allemaal niet laten ontzeggen, dus van Noordtij waren we er vier man sterk bij. Het werd zo’n ochtend waarvan je direct daarna al zegt: waarom doen we dit niet vaker? Klokslag 9 hadden we er twee heerlijke frisse ochtendwandelingen, een intens concert met poëzie (van Sytze Pruiksma en Tsjebbe Hettinga) in het kerkje van Westhem én een lekker ontbijt in de buitenlucht met veel leuke mensen opzitten. Bij de Pollepleats kregen we bovendien nog een improvisatie van Sytze en Tsjebbe, met woorden die we als wandelaars op de houten plankjes hadden gezet, geïnspireerd door het ontwakend landschap.

Genieten dus! Wij vinden het een prachtig initiatief van Noordpeil. En Ontwakend Landschap (www.ontwakendlandschap.nl) krijgt een vervolg, het stokje is overgenomen door Landschapsbeheer Friesland.

Hopelijk wordt het een lentewandeling, over een half jaar al.

 

 

30-09-2010

Beetje zeeziek

30 september 2010 over en

Er wordt geheid in de Leeuwarder binnenstad. Nu voor het nieuwe Zaailand winkelcentrum. Dat maakt het heel sfeervol hier bij Noordtij, we zitten tussen de wuivende palmbladeren van ons kantoorgroen. Zojuist kwam er een mooie nieuwe opdracht binnen. We hebben overwogen de champagnefles (die al een tijdje koud ligt te wachten doordat Rianca en Jaap op de dag van ons 5-jarig bestaan allebei met een fles kwamen aanzetten) open te trekken.

Er wordt geheid in de Leeuwarder binnenstad. Nu voor het nieuwe Zaailand winkelcentrum. Dat maakt het heel sfeervol hier bij Noordtij, we zitten tussen de wuivende palmbladeren van ons kantoorgroen. Zojuist kwam er een mooie nieuwe opdracht binnen. We hebben overwogen de champagnefles (die al een tijdje koud ligt te wachten doordat Rianca en Jaap op de dag van ons 5-jarig bestaan allebei met een fles kwamen aanzetten) open te trekken. Doen we toch maar niet, we zijn allemaal licht duizelig doordat we de hele dag voor een deinend beeldscherm zitten en meeschudden, meewiebelen, meegolven, met de vloer, ons bureau, de stoelen…. Het voelt een beetje zeeziek.

Noordtij Twitter