Subnavigatie

Van suikerbiet tot 3D geprint object

De bio-economie in het noorden neemt steeds serieuzere vormen aan. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden dragen bij aan het versnellen van deze nieuwe economie. Noordtij is daarbij betrokken: voor provincie Drenthe en gemeente Emmen ondersteunt collega Daan Borjeson al een aantal jaren de Drentse bio-economie met goede communicatie en procesbegeleiding. In samenwerking met het Europese initiatief BLOOM maakte hij onlangs een informatieve film over deze ontwikkelingen.

Daan neemt je in de film mee op reis, van biomassa naar bio-plastics. Zijn kennis over de regio en zijn brede netwerk komen daarbij goed van pas. Daan begint in een veld met suikerbieten, om vervolgens langs te gaan bij lector Jan Jager van NHL Stenden. Hij vertelt over hun onderzoek naar manieren om bio-plastics te maken voor verschillende toepassingen. Ook Senbis uit Emmen, het 3D printlab van NHL Stenden en Wageningen UR komen voorbij.

De samenwerking met BLOOM maakt de film internationaal en extra bijzonder. Daan: "BLOOM is een Europees initiatief met vijf hubs verdeeld over Europa. Iedere hub heeft een bepaalde expertise binnen de bio-economie waar ze zich op focussen. In Emmen ligt die focus op bio-plastics. Het hoofddoel van BLOOM is om de hubs te verbinden en het grote publiek te betrekken bij de bio-economie. Deze film draagt daar in belangrijke mate aan bij en laat zien hoe de Emmense hub dat doet." 

Terug naar overzicht