Subnavigatie

Van tomaat naar autodeur (kan echt!)

Gistermiddag, maandag 3 juni, vond het seminar ‘Van tomaat naar autodeur’ plaats, waar diverse (internationale) sprekers vertelden hoe groenafval uit de kas bioplastic wordt. Na afloop van het seminar ondertekende Fries gedeputeerde Hans Konst samen met Terry Mah, Chief Operating Officer van het Franse Veolia Water Solutions and Technologies, een intentieverklaring tot samenwerking voor een volwaardige productie-unit voor het basismateriaal voor bioplastic. Jaap Jepma was dagvoorzitter.

De sprekers tijdens het seminar vertelden meer over hun onderzoek en resultaten. Terry Mah werd door Jaap Jepma uitgenodigd ook deel te nemen aan de discussie, nu hij toch voor de middag heen en weer kwam uit  Parijs. Dat leidde tot een mooi gesprek.

In het kort, voor wie iets meer wil weten: het pulp van B-tomaten en paprika's biedt ongekende mogelijkheden. Zo kan er er karton van de stengels worden gemaakt, en van het pulp bijvoorbeeld plastics voor onderdelen van een autodeur. Nee, dat is geen wishfull dreaming van biobased-insiders maar een pakkende illustratie van de kansen van biobased economy. Omdat het afvoeren van B-keuze tomaten en paprika’s en resten van tomaten- en paprikaplanten gaat gepaard met hoge kosten, heeft Noordtij-samenwerkingspartner KNN een installatie bedacht waarin afvalstoffen uit de glastuinbouw omgezet kunnen worden naar een grondstof voor biologisch afbreekbaar bioplastic. In maart 2013 ging het operationele deel van de pilot van start.

Terug naar overzicht