Onze Gerrit de Veer vliegt 70.000 km!

Door: Ilse Luijken4 juli 2013

We hebben een Noordse Stern! Geadopteerd dan, en hij heet Gerrit de Veer. Gerrit vliegt van Spitsbergen naar de Zuidpool en retour, en dat allemaal binnen een jaar tijd. Dit keer met een geolocator gesponsored door Noordtij om z'n poot.

Een geolocator? Ja, een soort gps op vogelpootringformaat, anders is het geen doen voor onze Gerrit en zijn soortgenoten om die jaarlijkse 70.000 kilometers af te leggen. En hoezo, Gerrit de Veer? Toepasselijker konden we het niet bedenken: de oorspronkelijke Gerrit de Veer is weliswaar geen vogel, maar wél de naam van het poolschip uit de roman 'Noordtij' (van Geert van der Kolk; wij waren bij de lancering van deze roman en hebben indertijd nog een forse stapel uitgedeeld aan mensen met wie we prettig samenwerken).

Pas geleden kwam ik een nieuwsbericht tegen over het Noordse Sternen-onderzoek, met Gerrit als resultaat. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, werft via crowdfunding geld om de reisschema’s van de Noordse stern in kaart te brengen. Daarmee hoopt hij inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op deze trekvogels. Juist omdat hun route de halve wereld beslaat en Noordse Sternen een uitgekiend vluchtplan hebben, kan klimaatverandering via hun gedrag inzichtelijker worden gemaakt. Daar doen we het voor. Idealiter heeft Loonen € 40.000 nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te blijven volgen. Met €5,- kun je dit initiatief al steunen, en de site geeft een mooi overzicht wat je als stern-supporter krijgt in ruil voor een financiële bijdrage. Wel snel zijn, de crowdfunding loopt tot 15 juni en kan nog wel een bijdrage gebruiken!

Als het goed is krijgen we de komende tijd een paar updates over het wel en wee van Gerrit en zijn medesterns. Wij gaan in ieder geval voor een geslaagde vlucht!


Saskia

Terug naar overzicht