Fairphone

Door: Ilse Luijken30 mei 2013

Wat een geweldig initiatief, de fairphone! Vanaf het eerste moment dat hier sprake van was volgt Jaap de ontwikkelingen. En deze wereldvriendelijkere mobiel kan eindelijk in de productie, nu er vijfduizend vooraf zijn betaald. Waarvan vijf voor Noordtij.

De fairphone is een telefoon waarvan het tin uit Congolese mijnen komt die níet de zakken van zieke warlords spekken. En die niet door onderbetaalde kinderen (of volwassenen) in elkaar wordt gezet. Een telefoon waarvan bij aankoop al aandacht is voor de recycling -dus niet met blote handen in Afrika op een troosteloze afvalberg.

Vorige week zaten de initiatiefnemers bij Pauw en Witteman. Een mooi voorbeeld van goede communicatie: open, transparant én bevlogen. Het blijkt nog een lange weg te gaan om een 100% eerlijke telefoon te maken. Maar als je dan toch een nieuw mobieltje koopt, dan toch zeker liever eentje waarbij in ieder geval de inzet is de hele keten rondom deze telefoon zo prettig mogelijk te maken. Én om die ontwikkeling door te zetten.

Nu kunnen we ons niet voorstellen dat wij bij Noordtij de enige in ons grote duurzaamheidsnetwerk zijn die straks met deze wereldvriendelijke smartphone bellen, whatsappen, fotograferen, gamen, de verwarming domoticatechnisch op afstand regelen etc. Het is al raar genoeg dat dit Nederlandse initiatief het vooral moet hebben van de Duitse en Oostenrijkse markt. Wij hopen in ieder geval in de loop van het jaar steeds meer mensen te ontmoeten met de fairphone! En om het helemaal duurzaam te maken zal ik dit keer ook een valbrekend hoesje kopen (ook van gerecyceld of ecovriendelijk materiaal natuurlijk).


Saskia

Terug naar overzicht