Aldel

Door: Ilse Luijken12 maart 2013

Ik zocht in ons rommelhok annex archief naar iets goudkleurigs voor de bonte avond van het sportkamp van mijn dochter. Vooral omdat het na sluitingstijd was en ik te lang had doorgewerkt om nog 'iets van goud' te kunnen kopen. Gelukkig ligt er vanalles in het Noordtijhok. Ook die vrij platte doos die altijd, het deksel half scheef, achter in de kast staat te staan. En jawel hoor, er glitterde iets in deze doos. Bleek de punt van een dartpijl te zijn.

Een flinke tijd geleden geleden, zeg maar jaren vóórdat het woord duurzaamheid zijn intrede deed en toen Noordtij nog De Kluut milieucommunicatie was, werkten we voor Aluminium Delfzijl. Daar ontdekten we samen met dit gigantische bedrijf (met twee kilometerlange fabriekshallen) hoe veelomvattend 'milieu' eigenlijk was. Het ging hier allang niet meer alleen maar over de natuur verschonen van frisdrankblikjes of leskisten voor scholen! Energie, geluid, goed huishouden, emissies en afvalstoffen zijn de thema's op het dartbord. Ook mooi is de tekst daaronder: "Na een vrij stevige discussie waren we het met z'n allen, 130 man, toch vrij snel eens: 'Milieu is onze leefomgeving'. Volgens Aldellers dekt die definitie alles, want hij gaat over de omgeving waarin we leven, werken, wonen en recreëren. Bovendien houdt die omgving niet op bij de eigen voordeur thuis of de poorten van de fabriek, maar gaat het ook om regenwouden in verre landen en een gezonde omgeving voor mensen in andere werelddelen."

MVO avant la lettre!

Bij Aldel introduceerden wij ook ons spel waarmee we daarna nog bij veel opdrachtgevers dilemma's verkenden en teams ter plekke gezamenlijk keuzes konden maken. Dat was elke keer weer verrassend effectief én stond borg voor veel voorbereidings- en speelpret. Dat moeten we misschien maar weer eens doen, een spel ontwerpen. Om het bij de tijdgeest medio 2013 te houden: voor daadwerkelijke besluitvorming tijdens recessie bijvoorbeeld. Ik heb er zin in!

 

Saskia

Terug naar overzicht